قالب بندی در ساختمان

قالب بندی در ساختمان

قالب بندی در ساختمان ، برای ساخت سازه های بتنی باید بتن تازه فرآوری شده و تهیه شده در قالب های مورد نظر ریخته شود تا به استحکام و مقاومت لازم  که برای ساخت سازه لازم است برسد. قالب بندی در ساختمان یکی از مهمترین مراحلی است که در ساخت سازه های بتنی انجام می شود.

با توجه به اهمیت بالا و حساسیت این مرحله در اجرای سازه های بتنی بهتر است در این مرحله یک پیمانکار اسکلت بتنی با تجربه و ماهر را انتخاب کنید تا با نظارت مستقیم مهندس ناظر به اجرای عملیات قالب بندی در بخش های مختلف سازه بپردازد. وجود مهندس ناظر و کنترل و بررسی تمامی موارد نیز از الزامات این مرحله است.

مهندس ناظر باید در زمان اجرای قالب بندی در خصوص محکم بودن قالب ها در محل کارگذاشته شده و همچنین  درزبندی مناسب آنها برای جلوگیری از خروج شیره بتن از قالب ها اطمینان حاصل نماید. قالب ها باید دارای پایداری و استحکام لازم باشند و این مورد در قالب بندی تمامی قسمت های ساختمان باید رعایت شود.

قالب بندی در ساختمان با رعایت کردن کلیه نکات و استانداردهای اجرایی هم در زمان بستن قالب ها و هم در زمان بتن ریزی و در نهایت در باز کردن قالب ها رعایت گردد. در زمان طراحی و انتخاب قالب ها نیز باید حتما از قالب های استاندارد و نوع مصالح مناسب مطابق با نوع سازه برای قالب ها استفاده نمود. در ادامه مقاله در مورد قالب بندی ساختمان به نکات دیگری در این خصوص اشاره خواهد شد.

قالب بندی در ساختمان و اجرای بتن ریزی

قبل از اینکه بتن ریزی سازه انجام شود در زمان بسته شدن قالب ها باید حتما به درزهای موجود بین قالب ها توجه کافی شود زیرا وجود درز در بین قالب ها و عدم آب بندی آنها می تواند سبب شود که شیره بتن در زمان انجام بتن ریزی از درزهای قالب خارج شده و باعث ایجاد ایراد در بتن ریزی شود. قلب ها باید استحکام و پایداری لازم را داشته باشند و از جای خود حرکت نکنند.

قالب های نصب شده باید کاملا هم تراز و شاغول باشند تا بتن به صورت یکسان در همه قسمت های قالب متراکم شود و بعضی قسمت ها خالی و بعضی دیگر بیشتر بتن نداشته باشند. قطعات مختلف قالب بندی در ساختمان باید به طوری سرهم بندی شوند که در زمان اجرای ویبره بتن از جای خود حرکت نکنند و باز یا شکسته نشوند. معمولا برای اجرای بتن ریزی در دیوارهای بلند بین قالب های دیوار و در محل های مناسب بازشوهایی تعبیه می شود که درارای درب های آب بندی شده ای هستن که براحتی باز و بسته می شوند. با استفاده از این بازشوها می توان بتن ریخته شده در دیوارهای بلند را متراکم نمود.

روغنکاری قالب ها قبل از اجرای بتن ریزی سازه از دیگر نکات مهمی است که باید حتما رعایت گردد. روغنکاری سبب می شود که بتن ریخته شده به قالب نچسبد و قالب ها به سادگی در مرحله باز شدن از بتن جدا شوند و به ساختار شکل گرفته بتن آسیبی وارد نشود. از روغن های مخصوص قالب بندی، رزین یا روغن جلا و … می توان برای این منظور استفاده نمود باید دقت کرد که این مواد به گونه ای انتخاب شوند که به بتن آسیبی وارد نکنند.

قالب بندی در ساختمان پس از بتن ریزی

بعد از انجام بتن ریزی سازه و باز کردن قالب ها در زمان مقرر برای اینکه بتوان قالب ها را مدت بیشتری سالم نگهداشت و از آنها استفاده نمود باید حتما تمیزکاری و روغنکاری مجدد قالب ها صورت پذیرد.

در صورتی که در انجام  قالب بندی در ساختمان از کارگران ماهر استفاده نشود، قالب ها به طور صحیح به یکدیگر بسته نشوند. به بارهای مرده و زنده ای که به قالب ها وارد می شود توجهی نشود و … ممکم است قالب ها دچار شکستگی و خرابی شوند و اجرای عملیات قالب بندی و به تبع آن بتن ریزی دچار مشکلات بسیاری شود.

در صورت وجود نداشتن استحکام و پایداری لازم در بخشی از ساختمان باید حتما مهاربندی قالب ها به درستی انجام پذیرد. تا قالب ها استحکام کافی را داشته باشند و کاملا هم تراز باشند. به این ترتیب بتن ریخته شده در بهترین شکل خود متراکم خواهد شد و دچار ایرادات و مشکلات اجرایی نخواهد شد.

قالب برداری پس از بتن ریزی در اسرع وقت و در اولین زمانی که بتن به پایداری و استحکام مورد نظر برسد باید انجام پذیرد. در پاورپوینت قالب بندی ساختمان و ویدئو های موجود در سایت های اینترنتی می توانید نکات و موارد بیشتری را در زمینه قالب بندی در ساختمان مشاهده کنید و یاد بگیرید.