قالب بندی تیر
قالب بندی تیر
قالب بندی تیر ، تیرها جز اعضای اصلی سازه بتنی هستند که بارهای جانبی وارده بر سازه را از دیوارها دریافت می کنند و آنها را به ستون های سازه انتقال می دهند. اجرای تیرهای اصلی و فرعی یا ثانویه سازه های بتنی که به آنها تیرچه نیز می گویند با استفاده از سه مرحله آرماتوربندی تیر، قالب بندی تیر و بتن ریزی تیر انجام می شود.
پیمانکاران اسکلت بتنی معمولا تمامی مراحل اجرایی سازه های بتنی را به صورت صفر تا صد بر عهده می گیرند و آنها را به انجام می رسانند. اجرای تیرهای اصلی ساره بعد از اجرای ستون ها در ساختمان آغاز خواهد شد و معمولا به صورت همزمان با تیرهای فرعی و دیوارهای برشی سازه که وظیفه مقاومت در برابر نیروهای جانبی وارد بر سازه را دارند انجام خواهد گرفت.
در اجرای مراحل مختلف تیرهای بتنی نیز رعایت تمامی نکات و استانداردهای ساخت سازه های بتنی که در آیین نامه های ساختمانی و نقشه های اجرایی سازه آمده سات ضرورری می باشد.
نحوه اجرای تیر بتنی
برای انجام قالب بندی تیرها عموما از دوقطعه قالب که یکی در کف و دو قطعه جانبی در دیواره ها قرار دارند استفاده می شود. به قطعه قالبی که در کف تیر قرار می گیرد پوتر و به قطعات جانبی که در قالب بندی تیر به کار می روند آویز گفته می شود. در اجرای قالب بندی ابتدا قالب کف تیر بر روی داربست اجرا می شود و سپس آویزهای جانبی به روی کف اتصال می یابند. برای ایجاد استحکام و پایداری بیشتر در قالب بندی تیر های سازه از پشت بندهایی استفاده می شود که دستک نام دارند.
نحوه محاسبه قالب بندی تیر به این صورت است که اگر ارتفاع تیر از سانتی متر بیشتر باشد از بولت برای ایجاد استحکام و پایداری در تیر در قسمت میانی استفاده می شود. قالب هایی که در قالب بندی تیر به کار می روند ممکن است که قبل از اجرای قالب بندی به صورت جعبه ای ساخته و مونتاژ شوند و یا به صورت قطعات جداگانه ای باشند که در هنگان اجرا به یکدیگر متصل می شوند. این مورد بستگی به شرایط سازه و نحوه اجرای قالب بندی خواهد داشت.
طول و اندازه دقیق قالب هایی که در کف تیر و همچنین در قسمت آویز استفاده می شوند به نحوه متره قالب بندی تیر بستگی خواهد داشت. در متره و برآورد قبل از اجرای عملیات قالب بندی اندازه ها و محاسبات لازم برای اجرای قالب بندی انجام خواهد شد. به طور مثال اگر قالبی که در کف تیر استفاده می شود به صورت لب به لب با قالب ستون ساخته شود زول قالب با دهانه آزاد تیر برابر خواهد بود ولی در صورتی که ای قالب با ضخامت ستون هماهنگ شود باید به دهانه آزاد تیر ضخامت ستون نیز اضافه شود.
نکات مهم قالب بندی تیر
قالب بندی در مجموع از مراحل مهم اجرای سازه بتنی می باشد. به همین دلیل رعایت نکات و استانداردها در اجرای عملیات قالب بندی بسیار مهم و ضروری است. و می تواند نقش بسیار مهمی را در طمان اجرای سازه و همچنین قیمت تمام شده سازه بتنی داشته باشد.
در اجرای قالب بندی تیرهای سازه کنترل فاصله هایی که قالب ها باید در آن اجرا شوند و همچنین کنترل و بررسی فاصله آنها روی داربست ها و یا شمع های اجرایی بسیار مهم است. همچنین قالب های کارگذاشته شده باید کاملا یکدست و هم تراز باشند.
ابعاد اجرایی تیر با استفاده از نقشه های سازه باید قبل از اجرای قالب بندی و در زمان اجرا کنترل شود. و با توجه به این موضوع که تیرهایی که قالب بندی می شوند در قسمت نما هستند یا خیر باید کیفیت مصالح اجرایی و نوع قالب بندی تعیین گردد. قالب ها باید در محل اجرای خود کاملا محکم و فیکس قرار گرفته باشند و درزبندی آنها بدرستی انجام شده باشد.
استفاده از روغن مناسب قبل از اجرای قالب بندی تیر برای قالب ها جهت افزایش کیفیت بتن ریزی و سهولت در باز شدن قالب ها بعد از استحکام بتن ضروری است.