قالب بندی چوبی فونداسیون
قالب بندی چوبی فونداسیون
قالب بندی چوبی فونداسیون چیست ، در ساخت سازه های بتنی اولین قدم بازدید از زمین و بررسی موقعیت خاک و انجام آزمایش های مربوط به آن و همچنین چک کردن راه های دسترسی ماشین آلات و ابزارهای مکانیکی به محل پروژه است. بعد از انجام این مراحل، نقشه برداری زمین توسط تیم نقشه برداری باید انجام شود تا نقشه های اجرایی سازه با توجه به مختصات بدست آمده در این مرحله تهیه شود.
بعد از تهیه نقشه های اجرایی مختصات دقیق اجرای فونداسیون بر روی زمین با استفاده از گچ کشی مشخص می گردد. نخستین کاری که باید انجام گیرد عملیان گودبرداری است، گودبرداری با توجه به حجم پروژه و و تعداد طبقات سازه بتنی ممکن است به صورت عمیق و یا به صورت کم عمق انجام گیرد. بعد از اجرای گودبرداری بتن مگر باید برای آماده سازی زمین جهت اجرای فونداسیون انجام شود. بعد از اجرای بتن مگر آرماتوربندی فونداسیون سازه بتنی انجام می شود و سپس عملیات قالب بندی فونداسیون آغاز می شود.
انواع قالب بندی فونداسیون ممکن است به صورت آجری، قالب بندی چوبی فونداسیون و یا فلزی انجام گیرد. انتخاب نوع قالب بندی با توجه به مشخصات سازه در حال ساخت انجام می شود. صرفنظر از نوع قالب که برای اجرای قالب بندی فونداسیون انتخاب می شود توجه به این نکته الزامی است که کلیه موارد در هنگام اجرای قالب بندی باید به صورت کاملا استاندارد و با رعایت کلیه نکات انجام پذیرد و لازم است که یک مهندس ناظر بر کلیه عملیات انجام شده در قالب بندی چوبی فونداسیون و یا آجری و فلزی آن نظارت داشته باشد.
انواع قالب بندی فونداسیون
قالب بندی آجری فونداسیون
این روش بیشتر در شهرها و پروژه های کوچک و معمولا بعد از تخریب سازه های کوچک که مقدار زیادی آجر از آنها باقی می ماند برای ساخت فونداسیون استفاده می شود. در اجرای قالب بندی آجری، آجر ها باید به ضخامت 11 سانتی متر اجرا شوند. قبل از اجرای این نوع قالب بندی باید توجه شود که بستر آماده سازی شده برای اجرای فونداسیون به سطح مورد نظر رسیده باشد. پستی و بلندی در سطح اجرا وجود نداشته باشد. معمولا کنترل این موارد توسط نقشه بردار انجام میشود.
قالب بندی چوبی فونداسیون
استفاده از قالب بندی چوبی فونداسیون در پروژه های ساخت و ساز سبب ایجاد صرفه اقتصادی و بالا رفتن سرعت در اجرای پروژه ها خواهد شد. به همین دلیل ممکن است در پروژه های انبوه سازی که ظرفیت بالایی از ساخت و ساز مد نظر است و قیمت قالب بندی فونداسیون نیز از اهمیت برخوردار است استفاده از این روش برای قالب بندی سازه ها پیشنهاد شود. در اجرای این نوع از قالب بندی در سازه سطح خاک فونداسیون بعد از اجرای گودبرداری باید حتما متراکم شود و بسترسازی لازم برای رسیدن زمین به مقاومت کافی برای سازه انجام گیرد.
برای جلوگیری در اجرای فونداسیون و اجرای هر چه دقیق تر عملیات قالب بندی باید گوشه قالب ها و آکس های مشخص شده میخ گذاری شوند و با استفاده از ریسمان کشی حدود قالب ها مشخص شوند.
قالب ها باید در محل دقیق و به صورت کاملا محکم اجرا شوند و درزهای بین آنها به خوبی و با استفاده از متریال مناسب درزگیری شود تا در هنگام بتن ریزی بتن از لابلای درزها بیرون نزند.
قالب بندی فلزی فونداسیون
قالب های فلزی نسبت به قالب بندی چوبی فونداسیون از استحکام و تراز بالاتری برخوردار هستند و به همین دلیل در اجرای انواع فونداسیون ها استفاده از آنها توصیه می گردد. خصوصا در صورت عمیق بودن پی ساختمان و در صورتی که سطح قالب بندی فونداسیون کم باشد استفاده از قالب های فلزی توصیه شده است.